
89/1 Haciz İhbarnamesine İtiraz Dilekçesi Örneği
Borçlunun, üçüncü bir kişiden alacağı veya talep edebileceği bir hakkının olması durumunda söz konusu alacak veya hakka icra müdürlüğü vasıtasıyla haciz konulabilir. İcra müdürlüğünün borçlunun üçüncü bir kişiden alacağı veya hakkına haciz konulması için gönderdiği ilk ihbarnameye birinci haciz ihbarnamesi denir. Birinci haciz ihbarnamesi, İİK'nın 89/1 maddesinde düzenlendiğinden bu ihbarnameye uygulamada 89/1 haciz ihbarnamesi de denilmektedir. Eğer size birinci haciz ihbarnamesi gönderilmiş ve borçlunun sizin nezdinizde alacağı bulunmamakta veya borca konu miktarda alacağı bulunmamaktaysa birinci haciz ihbarnamesinin tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde mutlaka haciz ihbarnamaesine itiraz etmeniz gerekmektedir. Aksi takdirde borçtan sorumlu hale gelebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Sigorta Şirketine Başvuru Dilekçesi Örneği
Trafik kazası sonrasında aracınız onarılmış olsa da piyasa koşullarında hasar görmemiş araçlar karşısında değer kaybına uğramaktadır. Aracınızın uğradığı değer kaybını, trafik kazasında kusurlu olan aracın trafik sigortasından tazmin edebilirsiniz. Araç değer kaybını kasko karşılamaz ancak bazı kasko poliçelerinde sigortalılara değer kaybı talep etme hakkı tanınabilmektedir. Bu nedenle kasko poliçenizi incelemeniz fayda sağlar. Değer kaybı tazminatı taleplerinizi trafik kazasının yaşadığı tarihten itibaren iki yıl içinde talep etmeniz gerekmektedir. Sigorta şirketlerine yapacağız değer kaybı tazminat talebi için dava açmadan önce sigorta şirketine başvuru yapma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Ayrıca sigorta şirketine karşı açacağınız değer kaybı tazminatı davalarında görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemeleri olduğundan ticari uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabuluculuğa başvurma zorunluluğunuz bulunmaktadır. Bu nedenle dava açmadan önce alacağınız hukuki danışmanlık ileride yaşayacağınız hak kayıplarının da önüne geçecektir.

Ortaklığın Giderilmesi Dava Dilekçesi Örneği
Miras veya satış yoluyla edinilmiş elbirliğiyle mülkiyet veya paylı mülkiyet şeklindeki taşınmazların dava yoluyla satılması ve satış bedelinin payları oranında paydaşlara dağıtılmasını konu alan dava türü ortaklığın giderilmesi davası diğer adıyla izale-i şuyu davasıdır. 01.09.2023 tarihinde yürürlüğe giren kanunla birlikte ortaklığın giderilmesi davası açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorunludur. Taraf sayısının fazla olduğu, dava sürecinin sıkı takip edilmesi gereken izale-i şuyu davasında avukatlık hizmeti almak önemlidir.

Takipsizlik (KYOK) Kararına İtiraz Dilekçesi Örneği
Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma aşamasının sonunda yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilememesi veya kovuşturma olasılığının bulunmaması durumlarında kamu davası açılmasına yer olmadığına karar verilebilir. Ceza Muhakemesi Kanunun 172.maddesinde düzenlenen kovuşturmaya yer olmadığına dair kararı(KYOK) yürürlülükten kalkan CMUK'ta takipsizlik kararı olarak düzenlendiğinden takipsizlik kararı olarak da bilinmektedir. Kovuşturmaya yer olmadığına dair kararına, suçtan zarar gören kişi kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde kararı veren yer Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunabilir.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi Örneği
Trafik cezasının size tebliğ edilmesinden sonra 15 gün içerisinde trafik cezasının yazıldığı yer Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunabilirsiniz. Trafik cezasına itiraz etmek cezanın tahsil edilmesine engel olmaz ve trafik cezasının ödeme süresinin sonundan itibaren cezaya gecikme zammı uygulanmaya devam eder. Bu nedenle trafik cezasını indirimli olarak ödedikten sonra trafik cezasına itiraz etmenizi öneririz. İtirazınızın kabul edilmesi durumunda ödediğiniz tutarı, cezayı ödediğiniz vergi dairesinden itirazın kabul edildiğine dair mahkeme kararını sunarak talep edebilirsiniz.